Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Η σπερματέγχυση είναι μία πολύ δημοφιλής μέθοδος τεχνητής γονιμοποίησης.

Για τους ασθενείς με υπογονιμότητα, η σπερματέγχυση είναι μια οικονομικά προσιτή μέθοδος για την ενίσχυση της γονιμότητας. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που διατίθενται για την προετοιμασία του σπέρματος για σπερματέγχυση, οι οποίες αφορούν κυρίως το διαχωρισμό του σπέρματος από το σπερματικό υγρό. Όσο αφορά την γυναίκα, με δεδομένο πως το ωάριο επιβιώνει για 12 με 24 ώρες μετά την ωοθυλακιορρηξία, ιδιαίτερη σημασία έχει η επιλογή της στιγμής, που θα γίνει η σπερματέγχυση. Για την επιλογή του κατάλληλου χρόνου χρησιμοποιούμε την υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωοθυλακιορρηξίας.

Η σπερματέγχυση αποτελεί θεραπεία εκλογής για:

  • Ασθενείς που χρησιμοποιούν δωρεά σπέρματος ή δότη σπέρματος.
  •  Προβλήματα τραχηλικής βλέννας ή άλλα θέματα που μπορεί να εμποδίσουν το σπέρμα να φτάσει στη μήτρα.
  • Περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ή προβλήματα κινητικότητας
  • Ακανόνιστη περίοδος
  •  Γυναίκες κάτω των 35 ετών οι οποίες δεν έχουν καταφέρει εγκυμοσύνη μετά από ένα έτος μη επιτυχών κύκλων.

Η σπερματέγχυση μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια φυσικού κύκλου, αλλά συχνά συνδυάζεται με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, που προκαλεί την ωρίμανση των ωοθυλακίων και ωοθυλακιορρηξία. Τα σπερματοζωάρια με κινητικότητα διαχωρίζονται από τα νεκρά καθώς και από άλλα κύτταρα του σπέρματος μέσω της χρήσης ιξωδών διαλυμάτων.

Χρειάζονται περίπου 2 ώρες επεξεργασίας του σπέρματος. Μετά την προετοιμασία, το σπέρμα που έχει συγκεντρωθεί, τοποθετείται μέσω του τραχήλου στη μήτρα χρησιμοποιώντας ένα λεπτό, εύκαμπτο καθετήρα.

Κάθε ζευγάρι που θα υποβληθεί στην διαδικασία της σπερματέγχυσης πρέπει να ελέγχεται για μολυσματικές ασθένειες. Οι ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται είναι για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C και Σύφιλη.

Πριν συστηθεί να προχωρήσει ένα ζευγάρι σε σπερματέγχυση, απαραίτητο είναι να έχει επιβεβαιωθεί η διαβατότητα των σαλπίγγων με υστεροσαλπιγγογραφία.

Τα ποσοστά επιτυχίας της σπερματέγχυσης εξαρτώνται από το αίτιο της υπογονιμότητας και την ηλικία της γυναίκας. Γενικά η επιτυχία κυμαίνεται από 15% μέχρι το 20%. Φαίνεται πως το 60% με 70% των ζευγαριών επιτυγχάνουν εγκυμοσύνη μετά από 6 κύκλους συνδυασμένους με σπερματέγχυση.

 

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: