Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Μία παλιά φλεγμονή στην περιοχή, όπως για παράδειγμα μία τραχηλίτιδα που δε θεραπεύτηκε επαρκώς και ανήλθε στις σάλπιγγες μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση ορώδους υγρού ή πύου στη σάλπιγγα, καθιστώντας τη ανενεργή. Η κατάσταση αυτή λέγεται υδροσάλπιγγα. Η υδροσάλπιγγα υποδηλώνει ότι υπάρχει χρόνια φλεγμονή κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα. Σε αυτήν την περίπτωση η αντιμετώπιση έγκειται στην αφαίρεση της πάσχουσας σάλπιγγας, κάτι που συνήθως γίνεται λαπαροσκοπικά.

Η απόφραξη στη μία μόνο σάλπιγγα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα, καθώς αναστέλλει την κάθοδο του ωαρίου από την πάσχουσα πλευρά. Ωστόσο, η ικανότητα γονιμοποίησης δεν επηρεάζεται, απλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Μία άλλη αιτία απόφραξης είναι η ύπαρξη συμφύσεων στην περιοχή, που συνήθως οφείλονται σε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι συμφύσεις είναι ένα μηχανικό αίτιο απόφραξης που μπορεί συνήθως να αρθεί με λαπαροσκόπηση όπου γίνεται λύση τους.

Τα ινομυώματα είναι ένας πολύ συχνός καλοήθης όγκος της μήτρας και του τραχήλου. Ένα μεγάλο ινομύωμα μπορεί να αποφράσσει το στόμιο της σάλπιγγας στο σημείο που ενώνεται με τη μήτρα εμποδίζοντας έτσι την κάθοδο του ωαρίου. Τα ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν με λαπαροσκόπηση, ή, αν προβάλλουν μέσα στον τράχηλο, με υστεροσκόπηση.

Πυελικός Πόνος

Είναι συνήθης, καθώς εμφανίζεται κάποια στιγμή στη ζωή των περισσότερων γυναικών. Ο πυελικός πόνος συχνά προκαλείται από τη φυσιολογική λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων. Παραδείγματος χάρη, πολλές γυναίκες που έχουν ωοθυλακιορρηξία, εμφανίζουν πόνο ποικίλης έντασης κατά την έμμηνο ρύση. Αυτός ο πόνος αναφέρεται συχνά ως «φυσιολογικός», εφόσον δεν υπάρχει κάποια παθολογική κατάσταση.

Η πύελος είναι μια πολύπλοκη περιοχή που περιέχει τη μήτρα, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες, την ουροδόχο κύστη και μέρος του κατώτερου εντέρου. Κοντά είναι επίσης η σκωληκοειδής απόφυση. Επιπλέον, ο πόνος από τους νεφρούς, τους μυς και το κοιλιακό τοίχωμα μπορεί να προβάλλεται στην πύελο.

Συνήθη γυναικολογικά αίτια πυελικού πόνου είναι:

  • η έκτοπη κύηση
  • η ενδομητρίωση
  • τα ινομυώματα
  • η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
  • οι κύστεις των ωοθηκών

Το κλινικό ιστορικό θα δημιουργήσει υποψίες για μερικές από αυτές τις καταστάσεις και η διάγνωση θα τεθεί από τη φυσική εξέταση, που περιλαμβάνει την εξέταση της κοιλίας, της πυέλου και, μερικές φορές, του ορθού.

Η διαγνωστική διερεύνηση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, υπερηχογράφημα, μαγνητική τομογραφία (MRI) και λαπαροσκόπηση.

Αν έχετε πυελικό πόνο και επιθυμείτε να λάβετε πιο αναλυτικές πληροφορίες γι’ αυτό το πρόβλημα, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο. Μετά από αυτό, θα λάβετε αναλυτική απάντηση βασισμένη σε ιατρικές μελέτες που αφορά ειδικά το πρόβλημά σας και θα δοθεί προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία στο χώρο με πολυετή εμπειρία.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: