Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Ρομποτική χειρουργική είναι μια νέα μορφή χειρουργικής, μια εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής όπου ο εξειδικευμένος λαπαροσκοπικός χειρουργός χειρουργεί μέσω μιας ρομποτικής κονσόλας. Συγκεκριμένα, 4 βραχίονες ενός ρομπότ και όχι 4 χειρουργικά χέρια, ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες και χειρουργικούς χρόνους, που θα ακολουθούσαμε έτσι και αλλιώς σε μια λαπαροσκοπική επέμβαση, πραγματοποιούν την επέμβαση, πάντοτε υπό την καθοδήγηση του χειρούργου και βεβαίως παρουσία του στην χειρουργική αίθουσα.

Ποια είναι τα υπέρ και ποια είναι τα κατά;

Καταρχήν προκειμένου ένας χειρουργός να μπορέσει να χειρουργήσει με την χρήση των ρομποτικών βραχιόνων πρέπει αφενός να είναι εξειδικευμένος ήδη λαπαροσκοπικός χειρουργός και όχι απλός χειρουργός και αφετέρου να έχει εκπαιδευτεί στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Οι γυναικολόγοι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή που έχουμε εκπαιδευτεί σε αυτό είναι 4 και τα κέντρα στα οποία γίνεται είναι πάρα πολύ λίγα. Οι επεμβάσεις οι οποίες γίνονται ρομποτικά είναι ουσιαστικά οι ίδιες που μπορεί να γίνουν και με λαπαροσκοπική τεχνική όπως αφαίρεση κύστης, ενδομητρίωση, αφαίρεση ινομυώματος, υστερεκτομή σε μεγαλύτερες γυναίκες , επεμβάσεις για υπογονιμότητα κτλ.

Γενικά πλέον καλύπτεται, πάντοτε στα χέρια εξειδικευμένου ενδοσκοπικού χειρουργού, ένα ποσοστό της τάξης του 90% των επεμβάσεων που γίνονται αυτή τη στιγμή στη γυναικολογία. Τα υπέρ του ρομπότ σε σχέση με την παραδοσιακή λαπαροσκοπική χειρουργική είναι το γεγονός ότι το ρομπότ συχνά βελτιώνει τις κινήσεις του χειρουργού και αυτό διότι τα εργαλεία έχουν κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις 360 μοιρών, όπως επίσης ότι η ορατότητα του χειρουργού μέσα από τη κονσόλα είναι τρισδιάστατη σε σχέση με την ορατότητα στην οθόνη του λαπαροσκόπου που είναι δισδιάστατη. Το ρομπότ προσφέρεται για υψηλού επιπέδου και δυσκολίας λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Στα μειονεκτήματα του περιλαμβάνεται το υψηλό κόστος της συγκεκριμένης επέμβασης, το αισθητικό αποτέλεσμα όπου οι τομές οι οποίες γίνονται στο σώμα της γυναίκας είναι ίδιες με τις τομές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής (πάντοτε μιλάμε για πολύ μικρές τομές ,απλά έχουν λίγο μεγαλύτερη διάμετρο, απο 5μμ, 10μμ) και βεβαίως η δυσκολία εκπαίδευσης.

O Στέφανος Χανδακάς ΜD MBA PhD, είναι Μαιευτήρας-ενδοσκοπικός Χειρουργός -Γυναικολόγος, Τ. Επιμελητής του Princess Royal University Hospital , London, UK και Επιστημονικός Συνεργάτης των Νοσοκομείων Υγεία και Μητέρα, εξειδικευμένος στην ρομποτική.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: