Αθηνα
Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258
ΣΥΡΟΣ
Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188
Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258
Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188
Οι κύστεις ωοθηκών είναι σχηματισμοί που μοιάζουν με σάκους, γεμάτοι με υγρό, οι οποίοι αναπτύσσονται μέσα ή πάνω στις ωοθήκες. Πρόκειται για ένα αρκετά συχνό γυναικολογικό εύρημα σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών είναι καλοήθεις και δεν προκαλούν καθόλου συμπτώματα, ωστόσο ορισμένες μπορεί να είναι κακοήθεις ή να εξελιχθούν στην πορεία σε καρκίνο. Όσον αφορά στη θεραπεία τους, ορισμένες από αυτές μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους και γι΄αυτό δεν απαιτείται κάποια θεραπευτική παρέμβαση, ενώ για άλλους τύπους μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική τους αφαίρεση.
Επειδή οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών είναι καλοήθεις, συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, η παρουσία μιας κύστης στην ωοθήκη, ιδιαίτερα όταν αυτή έχει μεγάλο μέγεθος, χρήζει πάντοτε διερεύνησης και μπορεί να ευθύνεται για συμπτώματα, όπως τα παρακάτω:
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, οι περισσότερες κύστεις είναι ασυμπτωματικές, γι’ αυτό και η ανακάλυψή τους γίνεται συνήθως τυχαία κατά τη γυναικολογική εξέταση και το υπερηχογράφημα.
Η διάγνωση μπορεί να γίνει άμεσα και με ακρίβεια με διάφορες διαγνωστικές μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν:
Η επιλογή της διαγνωστικής μεθόδου εξαρτάται από την κλινική εικόνα της ασθενούς και το είδος της κύστης που υποψιάζεται ο ιατρός.
Οι κύστεις ωοθηκών μπορούν να χωριστούν γενικά σε δύο κύριες κατηγορίες: σε λειτουργικές και μη λειτουργικές. Ο διαχωρισμός αυτός βασίζεται στην αιτία τους και τη σχέση τους με τη φυσιολογική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Για παράδειγμα, οι λειτουργικές κύστεις προκύπτουν από τη φυσιολογική διαδικασία του εμμηνορροϊκού κύκλου, ενώ συχνά είναι προσωρινές και συνήθως υποχωρούν μόνες τους χωρίς την ανάγκη ιατρικής παρέμβασης. Αντίθετα, οι μη λειτουργικές κύστεις δεν σχετίζονται με τις διαδικασίες του έμμηνου κύκλου, αλλά δημιουργούνται από άλλες αιτίες, όπως γενετικές προδιαθέσεις, παθήσεις ή τραυματισμούς, και δεν έχουν φυσιολογική λειτουργία στο πλαίσιο της αναπαραγωγής.
Η κατανόηση αυτού του διαχωρισμού βοηθά τους γιατρούς στο να κατανοήσουν καλύτερα την αιτία και τη φύση της κύστης, επιτρέποντας έτσι τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.
Στις λειτουργικές, λοιπόν, κύστεις των ωοθηκών ανήκουν:
Οι λειτουργικές κύστεις των ωοθηκών συνήθως είναι ασυμπτωματικές και υποχωρούν κατά κανόνα εντός 6-8 εβδομάδων ή μετά από 1-2 εμμηνορρυσίες (εξαφανίζονται εντελώς ή μειώνονται σε μέγεθος).
Στις μη λειτουργικές κύστεις των ωοθηκών ανήκουν:
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η πλειονότητα των κύστεων της ωοθήκης είναι κατά κανόνα καλοήθης. Εντούτοις, υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να προβληματίσουν τον θεράποντα ιατρό και να θέσουν την υποψία κακοήθειας.
Στους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για καρκίνο των ωοθηκών ανήκουν:
Σε κάθε περίπτωση, οι ασθενείς με ύποπτες κύστεις ωοθηκών θα πρέπει να απευθύνονται σε εξειδικευμένους γυναικολόγους-ενδοσκόπους-ογκολόγους για την περαιτέρω αξιολόγηση και την καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση των ωοθηκικών κύστεων.
Οι κύστεις των ωοθηκών είναι ως επί το πλείστον καλοήθεις και δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις και κυρίως όσον αφορά τις μεγάλου μεγέθους κύστεις (άνω των 5 εκ.), ενδέχεται να οδηγήσουν σε κάποιες από τις παρακάτω επιπλοκές:
Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι κύστεις ωοθηκών καθορίζεται από την ηλικία της γυναίκας, τα πιθανά συμπτώματα, τα αποτελέσματα του απεικονιστικού και αιματολογικού ελέγχου, καθώς και το οικογενειακό ιστορικό. Ανάμεσα στις διαθέσιμες επιλογές, είναι η παρακολούθησή τους και η χειρουργική αντιμετώπιση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν, δηλαδή, η κύστη έχει μικρό μέγεθος, απαιτείται κλινική αξιολόγηση, υπερηχογραφικός έλεγχος και, ενίοτε, μέτρηση των καρκινικών δεικτών σε τακτικά χρονικά διαστήματα, γιατί, όπως αναφέραμε, υπάρχει η τάση να υποχωρεί αυτόματα σε μερικές εβδομάδες. Ορισμένες φορές, θα χορηγηθούν και αντισυλληπτικά δισκία προκειμένου να προληφθεί η εμφάνιση νέων κύστεων. Σημειώνεται ότι η υποστροφή των ωοθηκικών κύστεων είναι πιθανότερη στις νεότερες γυναίκες.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις όπου η κύστη έχει μέγεθος πάνω από 5 εκατοστά, με τάση να αυξάνεται, θα πρέπει να διενεργείται διερευνητική λαπαροσκόπηση και να γίνεται πλήρης αφαίρεση της κύστης (κυστεκτομή). Στη συνέχεια, ο ιστός που έχουμε αφαιρέσει μπορεί να αποσταλεί για άμεση εξέταση (ταχεία βιοψία) κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και έτσι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα με βάση τη διάγνωση.
Από τα παραπάνω είδη κύστεων ωοθηκών που αναλύσαμε, όλες μπορούν να μεγαλώσουν και φτάσουν σε διάμετρο περίπου τα 6 εκατοστά. Συνήθως δεν απαιτείται κάποια θεραπεία, καθώς σε διάστημα λίγων μηνών μειώνονται σε μέγεθος και υποχωρούν. Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, οι κύστεις ωοθηκών μπορούν να αφαιρεθούν ολόκληρες λαπαροσκοπικά, καθώς αποκόπτονται προσεκτικά από την ωοθήκη και αφαιρούνται από το σώμα με ασφάλεια.
Η λαπαροσκοπική αφαίρεση κύστης ωοθήκης μπορεί να γίνει με ασφάλεια, σύντομη νοσηλεία, πολύ γρήγορη ανάρρωση και εξαιρετικά μετεγχειρητικά αποτελέσματα, αφήνοντας τον υγιή ιστό των ωοθηκών ανέπαφο στη θέση του. Η ασθενής μπορεί συνήθως να φύγει από το νοσοκομείο μέσα σε 24 ώρες και να επιστρέψει στις καθημερινές της δραστηριότητες μέσα σε 1-2 εβδομάδες.
Οι κύστεις ωοθηκών δημιουργούνται κυρίως λόγω διαταραχών στον εμμηνορροϊκό κύκλο. Επιπλέον, ορμονικές ανισορροπίες, όπως αυτές που παρατηρούνται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία πολλαπλών κύστεων. Επίσης, η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ενδομητριωμάτων, όταν ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες κύστεις είναι καλοήθεις και συνήθως φεύγουν μόνες τους, είναι σημαντικό να υπάρχει παρακολούθηση από γυναικολόγο για την αποφυγή επιπλοκών. Οι κύστεις στις ωοθήκες είναι συνήθως καλοήθη μορφώματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.
Οι περισσότερες κύστεις ωοθηκών δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα. Οι λειτουργικές κύστεις συνήθως εξαφανίζονται από μόνες τους και δεν έχουν αρνητική επίδραση στην αναπαραγωγική ικανότητα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου οι κύστεις συνδέονται με προβλήματα, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ή την ενδομητρίωση, η γονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συχνά έχουν ακανόνιστους κύκλους, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, ενώ η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία των ωοθηκών.
Η αλήθεια είναι πως η παρουσία μιας κύστης στις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Οι περισσότερες κύστεις είναι αβλαβείς και μπορεί να υποχωρήσουν μόνες τους, χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μια κύστη μπορεί να μεγαλώσει τόσο, ώστε να προκαλέσει πόνο ή άλλα συμπτώματα, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να προκληθεί συστροφή ή ρήξη αυτής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ενδέχεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά αυτό γίνεται πολύ σπάνια.
Οι κύστεις ωοθηκών είναι συνήθως λειτουργικές κύστεις που προκύπτουν κατά την ωορρηξία και είναι μεμονωμένες. Υποχωρούν από μόνες τους χωρίς παρέμβαση. Αντίθετα, οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μία γενικότερη ενδοκρινολογική διαταραχή, που πιο σωστά ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, κατά την οποία οι ωοθήκες είναι διογκωμένες και περιέχουν πολλαπλές μικρές κύστεις. Το σύνδρομο σχετίζεται με ακανόνιστη ωορρηξία και συχνά με προβλήματα γονιμότητας.
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος για την πρόληψη της ανάπτυξης των κύστεων ωοθηκών, καθώς οι περισσότερες δημιουργούνται φυσικά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Ωστόσο, οι τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση και παρακολούθηση των κύστεων, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές. Η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λειτουργικών κύστεων, καθώς αναστέλλουν την ωορρηξία και τη γονιμοποίηση.
Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κύστεις ωοθηκών λόγω του εμμηνορροϊκού κύκλου. Επίσης, γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) και εκείνες με ιστορικό ενδομητρίωσης, καθώς και γυναίκες που έχουν λάβει ορμονική θεραπεία, ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κύστεων.
Η πλειονότητα των κύστεων ωοθηκών είναι καλοήθεις και δεν αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου. Σε μερικές, όμως, περιπτώσεις, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, κάποιες κύστεις μπορεί να είναι ενδεικτικές καρκίνου των ωοθηκών. Η τακτική παρακολούθησή τους μέσω υπερηχογραφημάτων και εξετάσεων αίματος για μελέτη των καρκινικών δεικτών, μπορεί να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση κακοήθειας στις πιο ύποπτες περιπτώσεις.
Copyright© 2025 | All Rights Reserved drchandakas.gr