Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Υστερεκτομή ονομάζουμε την αφαίρεση της μήτρας.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η αφαίρεση της μήτρας:

 • στον καρκίνο ενδομητρίου,
 • καρκίνου τραχήλου της μήτρας,
 • καρκίνο των ωοθηκών και σαλπίγγων,
 • αδενομύωση,
 • ινομυώματα μήτρας σε γυναίκες που δεν επιθυμούν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους,
 • σε μητρορραγία που δεν αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή,
 • σε πρόπτωση της μήτρας,
 • σε χρόνια φλεγμονή πυέλου που δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητική αγωγή.

Λαπαροσκοπική υστερεκτομή ή λαπαροσκοπική αφαίρεση μήτρας

Όταν αφαιρείται όλη η μήτρα και ο τράχηλος ονομάζουμε την υστερεκτομή αυτή ολική.

Όταν αφαιρείται όλη η μήτρα και ο τράχηλος καθώς και οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες έχουμε την ολική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων. Η τομή της επέμβασης μπορεί να γίνει οριζόντια πάνω από το εφηβαίο ή κάθετα κάτω από τον ομφαλό και γίνεται με ραχιαία ή επισκληρίδιο νάρκωση. Η τεχνική αυτή έχει κάποια μειονεκτήματα. Ουλή στην κοιλιακή χώρα, διαπύηση τομής, μετεγχειρητική κήλη και μετεγχειρητικές συμφύσεις.

Υφολική: Ονομάζουμε την υστερεκτομή που αφαιρείται μόνο η μήτρα και μένει ο τράχηλος, ενώ ριζική είναι η υστερεκτομή που αφαιρείται όλη η μήτρα, ο τράχηλος της μήτρας, τα παραμήτρια και το άνω τριτημόριο του κόλπου.

Κολπική: Γίνεται δια μέσου του κόλπου. Δεν υπάρχουν τομές και γίνεται με ραχιαία ή επισκληρίδιο νάρκωση. Στην τεχνική ουλή έχουμε περιορισμένη ορατότητα στην πύελο και περιορίζεται από το μέγεθος της μήτρας και απαιτείται μία χάλαση των συνδέσμων στήριξης της μήτρας και είναι κατάλληλη μόνο για καλοήθεις παθήσεις.

Τέλος μπορεί να γίνει λαπαροσκοπικά η ρομποτικά, που είναι και η σύγχρονες μέθοδοι εκλογής ,με μικρές τομές στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα. Με την τεχνική αυτή έχουμε άριστη ορατότητα και μεγέθυνση των οργάνων πυέλου, μικρές ουλές, όμως απαιτείται γενική νάρκωση και διπλάσιος χειρουργικός χρόνος από τις άλλες τεχνικές. Αντενδείκνυται για ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα καθώς και για πολύ παχύσαρκους.

Πλεονεκτήματα της κολπικής υστερεκτομής

Τα πλεονεκτήματα της κολπικής υστερεκτομής είναι τα εξής:

 • Δεν χρειάζεται καμία απολύτως τομή στο κοιλιακό τοίχωμα, αφού η προσπέλαση γίνεται από τον κόλπο της ασθενούς.
 • Μειώνεται ο απαραίτητος χρόνος νοσηλείας συνεπώς και το κόστος νοσηλείας.
 • Η ανάρρωση είναι συγκριτικά πολύ ταχύτερη σε σχέση με την ανοιχτή μέθοδο.
 • Ο πόνος που βιώνει η ασθενής έχει πολύ μικρότερη διάρκεια και ένταση.
 • Εξαιτίας του κλειστού και ελεγχόμενου χαρακτήρα της επέμβασης, σχεδόν εκμηδενίζεται η πιθανότητα τραυματισμού των εσωτερικών δομών και ο σχηματισμός συμφύσεων. Για τον ίδιο λόγο, μειώνεται και η πιθανότητα μετεγχειρητικών επιπλοκών.
 • Η κολπική υστερεκτομή μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με επεμβάσεις για επιδιόρθωση προβλημάτων, όπως ακράτεια ούρων, κυστεοκήλη κλπ.

Υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή

Στην λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή (LAVH) συνδυάζεται η λαπαροσκοπική εκτομή κάποιων συνδέσμων της μήτρας με ταυτόχρονους χειρουργικούς χειρισμούς διαμέσου του κόλπου.

Κατά την κολπική υστερεκτομή δύναται να αφαιρεθεί μόνο η μήτρα ή η μήτρα σε συνδυασμό με τον τράχηλο και τα εξαρτήματα, δηλαδή σάλπιγγες και ωοθήκες. Στη δεύτερη περίπτωση αναφερόμαστε σε κολπική υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων. Το είδος της επέμβασης που θα πραγματοποιηθεί είναι κάτι που κάθε ασθενής αποφασίζει μαζί με τον εξειδικευμένο γυναικολόγο της, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ηλικία της και το υποκείμενο οργανικό πρόβλημα.

Η κολπική υστερεκτομή αντενδείκνυται όταν το μέγεθος της μήτρας είναι μεγάλο και υπάρχουν πολλαπλά και ευμεγέθη ινομυώματα, σε υποψία κακοήθειας ή συνοδό πυελική πάθηση και πολλαπλές συμφύσεις. Οι καταστάσεις αυτές δυσχεραίνουν την αφαίρεση της μήτρας μέσω του κόλπου και καθιστούν απαραίτητη την προσέγγιση μέσω ανοικτού χειρουργείου ώστε να γίνει μία πιο ολοκληρωμένη διερεύνηση των ανατομικών δομών.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: