Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος είναι το τμήμα της ζωής της γυναίκας που γίνονται οι αλλαγές στο ορμονικό της σύστημα. είναι η στιγμή που παύει η έμμηνος ρύση άρα η απώλεια της ικανότητας να συλλάβει και να γεννήσει παιδί.

Μια γυναίκα φτάνει στην έμμηνο παύση όταν για ένα χρόνο δεν έχει περίοδο. Διάφορες ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση μπορούν να αρχίζουν 2 έως και 9 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και συμπτώματα εμμηνόπαυσης μια γυναίκα μπορεί να έχει και για μερικά χρόνια μέχρι την εμμηνόπαυση. Έτσι έχουμε προ-εμμηνόπαυσης φάση, περι-εμμηνοπαυσιακή και την μετά-εμμηνοπαυσιακή.

Πάρα πολλές γυναίκες σήμερα αντιμετωπίζουν την εμμηνόπαυση, μια ευκαιρία να αποκτήσουν ωριμότητα και ελευθερία. Η αιτία της εμμηνόπαυσης είναι η οριστική παύση της λειτουργίας των ωοθηκών, η ελάττωση των ωοθυλακίων έχει σαν αποτέλεσμα και την μείωση παραγωγής των ορμονών. Οι ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) που παράγονται στις ωοθήκες, βοηθούν στη λειτουργία της μήτρας, του κόλπου, των μαστών και επιδρούν και στη λειτουργία και άλλων οργάνων ακόμη και στον ψυχισμό της γυναίκας.

Συνήθη συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι: εξάψεις, εφιδρώσεις, ταχυκαρδία, άγχος, κατάθλιψη, υπερδιέγερση, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, κολπική ατροφία, ξηρότητα, κνησμός, λοιμώξεις, συχνοουρία , ακράτεια, μείωση ελαστικότητας στο δέρμα του προσώπου και του λαιμού, ρυτίδες, βρόγχος φωνής, τριχόπτωση, υπερτρίχωση, πόνος και φλεγμονές στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι.

Η ανεπάρκεια οιστρογόνων μπορεί σε μια γυναίκα να παρουσιάσει οστεοπόρωση ή και καρδιακές παθήσεις. Η θεραπεία που δίδεται είναι η ορμονική υποκατάσταση. Με χορήγηση από το στόμα δισκία, διαδερμικά συστήματα, αλοιφές για κολπική χορήγηση.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: