Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Περίπου μια στις πέντε γυναίκες έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. Αυτός ο όρος περιγράφει την εμφάνιση των ωοθηκών στον υπέρηχο.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι το όνομα που δίνεται στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες οι οποίες εμφανίζουν και πρόσθετα συμπτώματα.
Οι πολυκυστικές ωοθήκες περιέχουν πολλές μικρές κύστες, τουλάχιστον δέκα. Μερικές από αυτές τις κύστες περιέχουν ωάρια, μερικές είναι αδρανής και άλλες είναι ορμόνες που εκκρίνουν.
Μια εξέταση αίματος θα δείξει τυχόν ανώμαλες αλλαγές στις ορμόνες σας, πράγμα το οποίο θα χαρακτηρίσει την κατάσταση.

Τι προκαλεί τις πολυκυστικές ωοθήκες;

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί εμφανίζονται οι πολυκυστικές ωοθήκες. Πιστεύουν ότι η αιτία είναι η ανικανότητα των ωοθηκών να παράγουν την σωστή ποσότητα ορμονών.

Συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών

  • Ακανόνιστες περίοδοι: οι περίοδοι σας μπορεί να γίνουν ακανόνιστες. Το 85% των γυναικών με ακανόνιστες περιόδους έχουν πολυκυστικές ωοθήκες. (Andrews 1999, Women’s Sexual Health)
  • Γονιμότητα: ακανόνιστη ωορρηξία συνήθως σημαίνει ότι η σύλληψη θα είναι δύσκολη
  • Αποβολή: έχει αποδειχτεί ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για αποβολή
  • Προβλήματα δέρματος: μία από τις ανώμαλες ορμόνες είναι η τεστοστερόνη. Μεγάλες ποσότητες τεστοστερόνης στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει ακμή ή ανεπιθύμητη τριχοφυΐα
  • Υπερβολικό βάρος: πολλές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι παχύσαρκες. Η μείωση του βάρους σας μπορεί να μειώσει το αποτέλεσμα των συμπτωμάτων των πολυκυστικών ωοθηκών.

Θεραπείες πολυκυστικών ωοθηκών

Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες, οι ακανόνιστες περίοδοι, η ακμή και η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ελαφρύ αντισυλληπτικό χάπι. Φάρμακο για τη διέγερση ωορρηξίας, είναι η κιτρική κλομιφαίνη.

Αυτό χορηγείται υπό την μορφή χαπιού για 5 μέρες ξεκινώντας από τη δεύτερη μέρα της περιόδου σας. Αποτελέσματα έχουν δείξει ότι 4 στις 5 γυναίκες που παίρνουν κιτρική κλομιφαίνη έχουν ωορρηξία, με 1 στις 3 να συλλαμβάνουν. Η δόση με την οποία ξεκινάτε είναι 50 mg, η οποία αυξάνεται στα 100 mg. Οι παρενέργειες είναι αναστάτωση στην λειτουργία του εντέρου, τυμπανισμός, πονοκέφαλοι, ζαλάδα και κατάθλιψη. Η πιθανότητα της πολλαπλής εγκυμοσύνης είναι επίσης μεγάλη.
Διαθερμική λαπαροσκόπηση των ωοθηκών (δείτε το σχετικό τμήμα για τη λαπαροσκόπηση).

Παρακολούθηση της ωορρηξίας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους:

  • Εξοπλισμός για την ωορρηξία που πωλείται στα φαρμακεία.
  • Υπέρηχος, που μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα.
  • Εξέταση αίματος 7 ημέρες μετά την υποτιθέμενη ωορρηξία (η 14η μέρα του κύκλου σας είναι συνήθως η μέρα ωορρηξίας, ξεκινώντας από την πρώτη μέρα της περιόδου).


Πληροφορίες και Βοήθεια
www.verity-pcow.org.uk 
www.pcosupport.org 
www.organon.com 

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: