Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Πότε και γιατί πρέπει να γίνεται;

Ο έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου (είτε με τη διενέργεια του τεστ Παπανικολάου είτε με τον έλεγχο ανίχνευσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων - HPV) είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της υγείας της κάθε γυναίκας. Εάν τα αποτελέσματα του τεστ Παπ ή του HPV TEST παρουσιάσουν κάποια ανωμαλία τότε συστήνεται περαιτέρω έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα και να καθοριστεί η βαρύτητα της βλάβης. Η κολποσκόπηση χρησιμοποιείται ως το επόμενο βήμα στη διαγνωστική προσπέλαση ενός παθολογικού τεστ Παπανικολάου, μετά από ένα θετικό τεστ ανίχνευσης HPV λοίμωξης.

Τι είναι η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση είναι μία ειδική, ανώδυνη και σύντομη στην διενέργειά της εξέταση (5 με 10 λεπτά) του τραχήλου της μήτρας η οποία γίνεται σε περίπτωση που το τεστ Παπανικολάου δείχνει αλλοιώσεις ή όταν ο μοριακός έλεγχος (DNA ή mRNA) HPV τεστ ανίχνευσης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων δείχνει στελέχη του ιού HPV, καθώς και για την παρακολούθηση γυναικών που γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την εφαρμογή θεραπειών (Laser – Loop – Κρυοπηξία). Ο Γυναικολόγος παρατηρεί τον τράχηλο σε μεγάλη μεγέθυνση, με την βοήθεια ειδικού μικροσκοπίου που λέγεται κολποσκόπιο.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνεται η εξέταση;

  • Μετά από κάθε μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου, με παρουσία HPV.
    Όταν υπάρχουν ορατές βλάβες στον τράχηλο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου.
  • Όταν διαγιγνώσκεται ατυπία πλακωδών κυττάρων, κύτταρα ASCUS, HPV λοίμωξη, ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες τραχήλου CIN I, CIN II, CIN III, LGSIL, HGSIL, διεισδυτικός καρκίνος τραχήλου της μήτρας, κονδυλώματα αιδοίου, πρωκτού, κόλπου, τραχήλου.
  • Επιμένουσες φλεγμονές τραχήλου.
  • Παρακολούθηση προκαρκινικών καταστάσεων

Πώς ακριβώς γίνεται η εξέταση;

Η γυναίκα κάθεται στο ειδικό εξεταστικό κρεβάτι, όπως κατά την γυναικολογική εξέταση Χρησιμοποιούνται ειδικές ουσίες (οξικό οξύ) και φωτισμός. Η κολποσκόπηση γίνεται όπως μία απλή γυναικολογική εξέταση με τη χρήση μεγεθυντικού φακού που παρέχει το κολποσκόπιο, το οποίο δεν αγγίζει την γυναίκα. Η εξέταση διαρκεί 5-10 λεπτά και είναι ανώδυνη και αναίμακτη. Τοποθετείται ο κολποδιαστολέας στον κόλπο και αποκαλύπτεται ο τράχηλος της μήτρας. Το κολποσκόπιο τοποθετείται στο άνοιγμα του κόλπου, έξω από αυτόν, είναι ένα τηλεσκοπικό μικροσκόπιο, το οποίο μεγενθύνει την εικόνα έως και 60 φορές. Με την βοήθεια του κολποσκοπίου ο γιατρός είναι σε θέση να ελέγξει τον τράχηλο με λεπτομέρεια. Στη συνέχεια, βαμβάκι εμποτισμένο σε ειδικό υγρό (αραιό διάλυμα οξικού οξέος εφαρμόζεται επάνω στον τράχηλο και το υγρό αφήνεται να απορροφηθεί για 30 δευτερόλεπτα. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό παθολογικών περιοχών του τραχήλου με τυχόν ανώμαλα κύτταρα του επιθηλίου, οι οποίες χρωματίζονται “λευκάζουσες”. Οι περισσότερες γυναίκες δεν το βρίσκουν οδυνηρό ή ενοχλητικό.

Πονάει η κολποσκόπηση;

Η κολποσκόπηση έχει την ίδια αίσθηση με το τεστ Παπανικολάου. Ο ιατρός εξετάζει τον τράχηλο, τον κόλπο και το αιδοίο με τη βοήθεια του κολποσκόπιου, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, κατά την απλή εξέταση.

Ποια μέρα του κύκλου είναι κατάλληλη για κολποσκόπηση;

Όλες οι ημέρες εκτός των ημερών της περιόδου. Για σιγουριά αφήστε και 1-2 ημέρες μετά το τέλος της περιόδου, ώστε να μην υπάρχει ούτε σταγόνα αίμα.

Χρειάζεται να κάνω κάποια προετοιμασία ή να αποφύγω κάτι;

Αποφύγετε την σεξουαλική επαφή, τα κολπικά φάρμακα και τις κολπικές πλύσεις, πριν από την εξέταση, καθώς μπορεί να συγκαλύψουν τα ανώμαλα κύτταρα.

Τι θα δείξει η εξέταση;

Η κολποσκόπηση θα δείξει με λεπτομέρεια την ύπαρξη, την έκταση, την βαρύτητα και το είδος της βλάβης, όπως και το αν χρειάζεται βιοψία.

Τι πρέπει να προσέξω μετά;

Συνήθως τίποτε. Σε ειδικές περιπτώσεις θα ενημερωθείτε μετά την εξέταση.

Πότε βγαίνει το αποτέλεσμα;

Αμέσως μετά το τέλος της εξέτασης, θα ενημερωθείτε για το τι έδειξε η εξέταση και θα σας δωθούν οδηγίες για πιθανή θεραπεία ή παρακολούθηση.

Κι αν βρεθεί κάτι;

Συχνά δεν απαιτείται περαιτέρω θεραπεία, απλά επανέλεγχος, ανάλογα με το είδος της βλάβης.

Αν χρειαστεί θεραπεία;

Ανάλογα το πρόβλημα που θα αποκαλυφθεί από την κολποσκόπηση ή/και την βιοψία, θα προταθεί η κατάλληλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να είναι απλή παρακολούθηση με ή χωρίς κολποσκόπηση, ή καυτηριασμός – εξάχνωση με Laser, ή κωνοειδής εκτομή με αγκύλη διαθερμίας ( LLETZ).

 

 

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: