Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Γυναικολογικός καρκίνος είναι κάθε καρκίνος που ξεκινά σε αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας.

Οι πέντε κύριοι τύποι καρκίνου που επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά όργανα της γυναίκας είναι:

του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου.

Κάθε τύπος είναι μοναδικός, με διαφορετικά σημεία και συμπτώματα, διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, καθώς και διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης και πρόληψης.

Πιο αναλυτικά:

  • Καρκίνος των ωοθηκών είναι καρκίνος που αναπτύσσεται στους ιστούς της ωοθήκης. Εννέα στους δέκα κακοήθεις όγκους των ωοθηκών είναι επιθηλιακής προέλευσης. Γενικά οι καρκίνοι των ωοθηκών σχηματίζονται είτε από κύτταρα της επιφάνειας της ωοθήκης, , επιθηλιακός καρκίνος της ωοθήκης ή από άλλους ιστούς μέσα στην ωοθήκη δηλαδή μη επιθηλιακός καρκίνος της ωοθήκης.
  • Καρκίνος της μήτρας ξεκινά όταν τα κύτταρα στην εσωτερική επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) αρχίζουν να αναπτύσσονται εκτός ελέγχου. Οι κύριοι τύποι καρκίνου της μήτρας είναι τα σαρκώματα της μήτρας τα οποία αρχίζουν στο στρώμα μυών (μυομήτριο) και τα ενδομήτρια καρκινώματα , τα οποία αρχίζουν στα κύτταρα του εσωτερικού τοιχώματος της μήτρας (το ενδομήτριο)
  • Καρκίνος του τραχήλου είναι καρκίνος που ξεκινά στον τράχηλο της μήτρας , το κάτω άκρο της μήτρας που έρχεται σε επαφή με τον κόλπο. Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από μακροχρόνια μόλυνση με έναν από τους ιούς του HPV .
  • Καρκίνος του κόλπου είναι μια ασθένεια στην οποία κακοήθη (καρκινικά) κύτταρα σχηματίζονται στον κόλπο. Οι κύριοι τύποι καρκίνου είναι το κολπικό καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων , κολπικό αδενοκαρκίνωμα, κολπική μελάνωμα και κολπικό σάρκωμα.
  • Καρκίνος του αιδοίου είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου και στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας και έχει αργό ρυθμό ανάπτυξης. Συνήθως ξεκινά ως ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου όταν τα υγιή κύτταρα του δέρματος γύρω από το αιδοίο υφίστανται ανωμαλίες.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: