Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση είναι μία μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής όπου μέσα από διάφορες τεχνικές επιτυγχάνεται η απόκτηση παιδιών από ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας .Το ποσοστό επιτυχίας ανά κύκλο προσπαθειών μπορεί να φτάσει το 60% – 65% αν και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που αφορούν και τα δύο φύλα.

Στο πρωταρχικό στάδιο η γυναίκα ακολουθεί συγκεκριμένη ορμονική θεραπεία που έχει σκοπό την πρόκληση πολλαπλής ωορρηξίας για τη συλλογή περισσότερων από ένα ωάριο που παράγει κανονικά στο φυσικό της κύκλο. Η όλη διαδικασία παρακολουθείται υπερηχογραφικά για τον προσδιορισμό της αύξησης του μεγέθους των ωοθυλάκιων, μέσα στα οποία βρίσκονται τα ωάρια και με εξετάσεις αίματος για να προσδιοριστεί το επίπεδο των ορμονών. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή προσαρμογή της δοσολογίας ανά 2-3 μέρες.

Όταν τα ωοθυλάκια αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος, συνήθως πάνω από 18 mm, δίνεται το τελικό μέρος της ορμονικής θεραπείας για την ωρίμανση και την προετοιμασία της ωοληψίας. Σημαντικό παράγοντα κατά το στάδιο αυτό αποτελεί και η αύξηση του πάχους του ενδομήτριου και η τιμή της οιστραδιόλης που παράγεται από τα ωοθυλάκια και αποτελεί δείκτη της ωρίμανσης των ωαρίων.

Όταν και οι τρεις παραπάνω παράγοντες φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο χορηγείται β - χοριακή γοναδοτροπίνη για την τελική ωρίμανση των ωαρίων και 34-38 ώρες μετά γίνεται η ωοληψία.

Η ωοληψία είναι μία απλή επέμβαση που διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται υπό ελαφριά νάρκωση .Κατά την επέμβαση ο γυναικολόγος αναρροφά διακολπικά με μια βελόνα το ωοθυλακικό υγρό από τις ωοθήκες κάτω από υπερηχογραφικό έλεγχο και στη συνέχεια δίνεται στον εμβρυολογικό εργαστήριο για ανεύρεση ωαρίων.

Τα ωάρια τοποθετούνται μέσα σε καλλιεργητικό υλικό και πραγματοποιείται η γονιμοποίηση με το σπέρμα του συζύγου.

Το επόμενο πρωί ελέγχεται η γονιμοποίηση των ωαρίων και στις ημέρες που ακολουθούν παρακολουθείται η εξέλιξη τους.

Η εμβρυομεταφορά είναι μία απλή διαδικασία τοποθέτησης των εμβρύων που προκύπτουν στην ενδομητρική κοιλότητα. Πραγματοποιείται συνήθως την 2η – 3η ημέρα μετά την ωοληψία και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει σε στάδιο βλαστοκύστης, δηλαδή την 5η ημέρα. Η τοποθέτηση γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού λεπτού πλαστικού καθετήρα που περνά μέσα από τον τράχηλο.

Ο αριθμός των εμβρύων που θα μεταφερθούν συναποφασίζεται με το ζευγάρι, ενώ εάν υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβρύων, μπορούν κάποια από αυτά να καταψυχθούν ώστε να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντική προσπάθεια.

Μετά την εμβρυομεταφορά προτείνεται ξεκούραση για 24 ώρες αλλά και αποφυγή έντονων δραστηριοτήτων για τις επόμενες μέρες.

Σε διάστημα 12 ημερών από την εμβρυομεταφορά πραγματοποιείται τεστ κύησης με εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό της χοριακής γοναδοτροπίνης <HCG> προκειμένου να διαπιστωθεί αν η θεραπεία ήταν επιτυχής.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: