Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι συχνή διαταραχή κατά την οποία οι ωοθήκες έχουν αυξημένες διαστάσεις, εμφανίζουν πολυάριθμες μικρές κύστεις και καθεμία από τις δύο ωοθήκες περιβάλλεται από παχιά κάψα (κέλυφος). Συχνά συνυπάρχει διαταραχή της φυσιολογικής ορμονικής ρύθμισης του αναπαραγωγικού κύκλου.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών περιλαμβάνουν:

Παθολογική, ακανόνιστη ή ελάχιστη εμμηνορρυσία, αμηνόρροια, αύξηση σωματικού βάρους ή παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και διαβήτη, υπογονιμότητα, αυξημένη τριχοφυΐα, ανδρική κατανομή τριχοφυΐας (δασυτριχισμός), μικρό μέγεθος μαστών και επιδείνωση της ακμής.

Υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις των εκδηλώσεων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Τα συμπτώματα ποικίλλουν. Συχνά, οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αδελφή ή μητέρα με παρόμοια συμπτώματα. Η διαγνωστική διερεύνηση περιλαμβάνει προσδιορισμούς των επιπέδων ορισμένων ορμονών στο αίμα, προσδιορισμό γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, υπερηχογράφημα (κοιλιακό ή/ και κολπικό), μαγνητική τομογραφία (MRI), λαπαροσκόπηση και βιοψία ωοθηκών.

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των εκδηλώσεων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών είναι η μετφορμίνη, τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά από το στόμα, η σπιρονολακτόνη και η κιτρική κλομιφαίνη (clomid). Θεραπευτικά μπορεί ακόμα να γίνει λαπαροσκοπική παροχέτευση των κύστεων (ovarian drilling).

Αν έχει διαγνωστεί ότι έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και επιθυμείτε να λάβετε αναλυτικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, παρακαλούμε να εγγραφείτε στην ασφαλή υπηρεσία μας και να συμπληρώσετε το δομημένο ερωτηματολόγιο. Μετά από αυτό, θα λάβετε συγκεκριμένες και βασισμένες σε ιατρικές μελέτες πληροφορίες που αφορούν ειδικά το πρόβλημά σας και θα δοθούν προσωπικά σε σας από ειδικό επαγγελματία στο χώρο.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: