Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Τα ινομυώματα ή αλλιώς λειομυώματα αποτελούν έναν καλοήθη όγκο της μήτρας, έναν όγκο δηλαδή που δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας κακοήθειας και δημιουργεί καθόλου έως ελάχιστα συμπτώματα, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του. Είναι συμπαγής μάζα, συνήθως σφαιρικού σχήματος και σκληρή στη σύσταση. Αποτελούνται από λείες μυϊκές ίνες του τοιχώματος της μήτρας και από μερικές ίνες συνδετικού ιστού, ενώ ξεχωρίζουν από το υπόλοιπο μυϊκό σώμα της μήτρας που ονομάζεται μυομήτριο.

Τα ινομυώματα είναι ο πιο συχνός όγκος των γεννητικών οργάνων των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, ενώ συνήθως εμφανίζονται μετά την ηλικία των 35 ετών, με το ποσοστό τους να κυμαίνεται στο 15-20% σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί να εμφανιστούν σε γυναίκες μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας, αν και μετά την εμμηνόπαυση έχουν την τάση να συρρικνώνονται λόγω των μειωμένων οιστρογόνων.

Ο ρυθμός αύξησης των ινομυωμάτων μπορεί να ποικίλλει από γυναίκα σε γυναίκα. Δυστυχώς, τα ινομυώματα σχετίζονται με τα επίπεδα των ορμονών, που σημαίνει πως ακόμη και έπειτα από χειρουργική αφαίρεση ή φαρμακευτική αγωγή δεν αποκλείεται η πιθανότητα επανεμφάνισης.

Συμπτώματα Ινομυωμάτων

Η διάγνωση των ινομυωμάτων μπορεί επίσης να γίνει με υστεροσκοπική εξέταση, υστεροσαλπιγγογραφία ή λαπαροσκόπηση. Όταν προκαλούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να ποικίλουν και εξαρτώνται τόσο από την θέση τους όσο και από το μέγεθός τους.

Ένα ινομύωμα μπορεί να χρειασθεί να αφαιρεθεί χειρουργικά τη στιγμή που παρουσιάζονται ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Μεγάλη απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου (μηνορραγία) ή απώλεια αίματος στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο περιόδων.
  • Αίσθημα βάρους και πίεσης στην περιοχή κάτω από τον ομφαλό.
  • Συχνοουρία ή διαταραχές στην ούρηση, αν πρόκειται για ινομύωμα μεγάλου μεγέθους που πιέζει την ουροδόχο κύστη.
  • Δυσκοιλιότητα ή πόνο στο ορθό αν πιέζει το παχύ έντερο
  • Αίσθημα πόνου και δυσφορίας κατά την ερωτική διείσδυση (δυσπαρεύνια).
  • Πόνος στην περιοχή της οσφύος.
  • Προβλήματα γονιμότητας, όπως επαναλαμβανόμενες αποβολές, πρόωρο τοκετό, υπογονιμότητα.

Θεραπεία Ινομυωμάτων

Η θεραπευτική αντιμετώπιση των ινομυώματων είναι μία απόφαση που θα πάρετε μαζί με το γυναικολόγο σας, και στην οποία υπάρχουν διάφορες παράμετροι που χρειάζεται να σκεφτείτε από κοινού, όπως η ηλικία σας, η επιθυμία σας να προχωρήσετε σε εγκυμοσύνη, το μέγεθος καθώς και ο αριθμός των ινομυωμάτων και η γενικότερη κατάσταση του οργανισμού σας.

Η θεραπεία των ινομυωμάτων διακρίνεται σε φαρμακευτική ή συντηρητική θεραπεία και σε χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία έγκειται στην τακτική (κάθε 6-12 μήνες) παρακολούθηση και στην ορμονική αγωγή. Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη όταν τα ινομυώματα είναι συμπτωματικά ή παρουσιάζουν ταχεία αύξηση του μεγέθους τους και μπορεί να γίνει με λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική (λειωματεκτομή, μυόλυση), με υστερεκτομή (με ή άνευ των εξαρτημάτων), ή με εμβολισμό του ινομυώματος.

Η συνηθέστερη μορφή θεραπείας των ινομυωμάτων είναι η χειρουργική τους αντιμετώπιση. Στην περίπτωση που τα ινομυώματα είναι μεγάλα σε μέγεθος, πολλά σε αριθμό ή εντοπίζονται σε δύσκολα προσβάσιμη ανατομική περιοχή ένα ανοικτό χειρουργείο μπορεί να είναι απαραίτητο.

Ινομυωματεκτομή

Τα ινομυώματα χρειάζεται να αφαιρούνται όταν εξαιτίας του μεγέθους τους προκαλούν αίσθημα βάρους και πίεσης στην πυελική κοιλότητα, όταν αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό, όταν προκαλούν υπογονιμότητα ή επαναλαμβανόμενες αποβολές, όταν πιέζουν την ουροδόχο κύστη προκαλώντας συχνοουρία ή αποφράσσουν τους ουρητήρες και όταν δεν επιτρέπουν την απεικόνιση των ωοθηκών κατά την γυναικολογική εξέταση και τον υπερηχογραφικό έλεγχο.

Η αφαίρεση μπορεί να γίνει με ινομυωμεκτομή ή με υστερεκτομή. Η ινομυωματεκτομή διατηρεί την μήτρα δίνοντας τη δυνατότητα στην ασθενή να κάνει παιδιά. Πρόκειται για θεραπευτική παρέμβαση κατά την οποία τα ινομυώματα, δηλαδή συμπαγείς, καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της μήτρας, αφαιρούνται και οι διαστάσεις και η λειτουργία της μήτρας με αυτόν τον τρόπο αποκαθίστανται. Μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά είτε μέσω ανοιχτού χειρουργείου. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος, τον αριθμό και την θέση των ινομυωμάτων. Μετά την ινομυωματεκτομή, είτε αυτή γίνεται λαπαροσκοπικά είτε σε ανοιχτό χειρουργείο, συστήνεται η καισαρική τομή στην περίπτωση που υπάρχει η επιθυμία για μελλοντική εγκυμοσύνη.

Η λαπαροσκοπική ινομυωματεκτομή είναι μία μέθοδος με σαφή συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της ανοικτής μεθόδου. Μετά την επιτυχή αφαίρεση των ινομυωμάτων, θα μπορέσετε πολύ σύντομα να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Ο χρόνος που θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο θα είναι ένα έως δύο 24ωρα, μειώνοντας έτσι και το κόστος της νοσηλείας σας, ενώ μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος 1-2 εβδομάδων θα μπορείτε να εργαστείτε και να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας. Αντίθετα, στην περίπτωση ανοιχτής επέμβασης μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ζωή μετά από 4-6 εβδομάδες.

Η λαπαροσκοπικά υποβοηθούμενη ινομυωματεκτομή είναι μία τεχνική που, με παρόμοιο τρόπο, αλλά με λίγο μεγαλύτερη (κάτω από 3 εκατοστά) τομή, επιτρέπει την αφαίρεση μεγαλύτερων σε μέγεθος ινομυωμάτων.

Υποβλεννογόνια ινομυώματα

Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα, τα ινομυώματα δηλαδή που εντοπίζονται κάτω από την ενδομητρική στιβάδα, την εσωτερική στιβάδα της μήτρας, την οποία απωθούν προς την ενδοητρική κοιλότητα και προβάλλουν έτσι μέσα στη μήτρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν με υστεροσκοπική ινομυωματεκτομή. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, στην οποία προωθείται στην κοιλότητα της μήτρας, διαμέσου του τραχήλου, ένα ειδικό ενδοσκόπιο, το υστεροσκόπιο, που επιτρέπει στον εξειδικευμένο γυναικολόγο σας να επισκοπήσει επακριβώς και με μεγάλη λεπτομέρεια την ενδομητρική κοιλότητα. Σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται καμία απολύτως τομή, ενώ δε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί νοσηλεία.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: