Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Το COBAS HPV TEST είναι μία ειδική εξέταση με την οποία ανιχνεύεται στο επίχρισμα του τραχήλου της μήτρας η ύπαρξη ιού HPV υψηλού κίνδυνου, είναι ένα τεστ περισσότερο ευαίσθητο καθώς ανιχνεύει το DNA 14 τύπων υψηλού κινδύνου του ιού HPV δίνοντάς μας μία ξεκάθαρη θετική ή αρνητική απάντηση για την ύπαρξη αυτών. Επιπλέον δίνει συγκεκριμένο αποτέλεσμα για την ύπαρξη ενός από τους τύπους 16 και 18, οι οποίοι θεωρούνται πως φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης (70 % περίπου) για την δημιουργία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το δείγμα συλλέγεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που συλλέγεται και για το Thin Prep Test Pap.

Όσον αφορά την αξιοπιστία του, αν και κανένα τεστ δεν μπορεί να είναι 100% ακριβές, ωστόσο το COBAS HPV TEST μελετήθηκε για τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ για την αξιολόγηση της HPV εξέτασης, η οποία ανιχνεύει τα υψηλού κινδύνου στελέχη HPV για την ανάπτυξη της νόσου, και τους τύπους HPV16 και HPV18, με την εξέταση περισσοτέρων από 47.000 Αμερικανίδων στην κλινική μελέτη - ορόσημο, με το όνομα ATHENA. Η έρευνα έδειξε ότι 1 στις 10 γυναίκες που βρέθηκε θετική στο στέλεχος HPV16 ή HPV18 ή και τους δύο, με το COBAS HPV TEST είχε ήδη στοιχεία προ καρκινικής αλλοίωσης.

Στηρίζεται στην τεχνολογία της Real Time PCR και εκτελείται στο σύστημα COBAS 4800, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα πρωτοπόρο στο χώρο της μοριακής διάγνωσης που εξασφαλίζει την αποφυγή ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων λόγω ύπαρξης αναστολέων της PCR ή και λόγω έλλειψης κυτταρικής επάρκειας , καθώς διαθέτει ως εσωτερικό μάρτυρα το γονίδιο β – σφαιρίνης. Επίσης έχουμε αποφυγή των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων καθώς χρησιμοποιεί μοναδικό ενζυμικό σύστημα.

Τι σημαίνει το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα στο COBAS HPV TEST;

Το θετικό αποτέλεσμα, δεν σημαίνει ότι νοσείτε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά μόνο ότι έχετε ενεργό λοίμωξη από κάποιον ιό HPV υψηλού ρίσκου και για αυτό το λόγο έχετε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσετε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αν δεν το αντιμετωπίσετε έγκαιρα και κατάλληλα. Συνήθως μετά από ένα θετικό COBAS HPV TEST πραγματοποιούμε κολποσκόπηση. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει πως η πιθανότητα να εμφανίσετε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τα επόμενα χρόνια είναι μικρότερη από 1%.

Τέλος, στα πλαίσια της εξατομικευμένης φροντίδας της κάθε γυναίκας ο ιατρός μπορεί να συστήσει να γίνουν και κάποιες επιπλέον εξετάσεις σε συνδυασμό με την κολποσκόπηση.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: