Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Τι είναι η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια;

Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (ΠΩΑ) σημαίνει απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών, πριν από την ηλικία των 40. Οι γυναίκες με Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια μπορεί να έχουν ακανόνιστες ή περιστασιακές περιόδους για χρόνια αλλά έχουν και τη δυνατότητα εγκυμοσύνης. Ποιο είναι το αίτιο; Βασικό αίτιο της πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας είναι η κληρονομική προδιάθεση καθώς και ιατρογενείς λόγοι, όπως η αφαίρεση των ωοθηκών, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία στην οποία υποβάλλονται οι γυναίκες που έχουν προσβληθεί από καρκίνο.

Ποια είναι τα συμπτωματα;

Η πάθηση χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της εμμηνόπαυσης:

  • Αμηνόρροια, μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και υψηλά επίπεδα γοναδοτροπινών
  • Άστατη έμμηνος ρύση, για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Εξάψεις
  • Νυχτερινή εφίδρωση
  • Κολπική ξηρότητα
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της πάθησης, ο γιατρός θα ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τα σημάδια που παρατηρεί η γυναίκα (π.χ. διαταραχές του κύκλου), το ατομικό ιστορικό της και το οικογενειακό της ιστορικό. Στις εξετάσεις που θα συστήσει περιλαμβάνονται τεστ γονιμότητας, ορμονικές και καρυότυπος. Η θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει κυρίως στα προβλήματα που προκαλούνται από την ανεπάρκεια οιστρογόνων δηλαδή των συμπτωμάτων, συστήνεται ορμονική θεραπεία, αλλά και χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D, για να προληφθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.

Υπάρχουν πιθανότητες τεκνοποίησης;

Σχετικά με την αποκατάσταση της γονιμότητας, δε φαίνεται να υπάρχει θεραπεία όμως είναι σημαντικό ότι η πρωτοπαθής ανεπάρκεια μπορεί να είναι αναστρέψιμη με το σωστό χειρισμό και, μάλιστα, η κατάλληλη θεραπεία είναι δυνατό να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Η δωρεά ωαρίων έχει δώσει τη λύση σε πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και αποφασίζουν να προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η έγκαιρη διάγνωση της ΠΩΑ είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη των συμπτωμάτων.

Ζητήστε ενημέρωση από το γιατρό σας.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: