Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Στις 16 Μαΐου 2024 ξεκίνησε ένα ιδιαίτερο ταξίδι για τις αποστολές της Ομάδας Αιγαίου και της HOPEgenesis, των ελληνικών αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται αντίστοιχα στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών και την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας σε ακριτικές περιοχές. Πρώτοι σταθμοί της αποστολής τα νησιά Φούρνοι, Θύμαινα και Αγαθονήσι. Για την Ομάδα Αιγαίου, το ταξίδι ήταν ένας ξεχωριστός Διάπλους που σηματοδότησε τα 30 χρόνια αφοσίωσης και προσφοράς προς τους κατοίκους των νησιών. Για τη HOPEgenesis, μια επιστροφή εκεί που ξεκίνησαν όλα, στη Θύμαινα, το νησί των περίπου 140 κατοίκων και τριών μαθητών, τον τόπο της πρώτης ωφελούμενης των δράσεών της, κ. Κατερίνας, και του μικρού Μηνά, του πρώτου παιδιού της οργάνωσης.

58aef8f7 e681 470d 977a 0ee599858afe

Η HOPEgenesis, από την ίδρυσή της το 2015, δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με όραμα να ανατρέψει το κλίμα της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα σε τοπικό επίπεδο με παροχή υπηρεσιών στις υποψήφιες μητέρες, όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό, μέσα από τη γνωστοποίηση, ευαισθητοποίηση και μελέτη του ζητήματος.

Το Σάββατο 18 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα χαράς και συγκίνησης τα εγκαίνια του νέου πολυγηπέδου στο ακριτικό Αγαθονήσι. Ο νέος πολυχρηστικός και πλήρως εξοπλισμένος χώρος του γηπέδου είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Ομάδας Αιγαίου και της HOPEgenesis και η κατασκευή πραγματοποιήθηκε χάρη στη χρηματοδότηση από το Qualco Group και το Qualco Foundation καθώς και το Δήμο Αγαθονησίου.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγαθονησίου κ. Ευάγγελος Κόττορος, ο Πρόεδρος του Qualco Foundation κ. Ορέστης Τσακαλώτος, o CFO του Qualco Group κ. Νίκος Κοντόπουλος, ο Director of Product Management του Qualco κ. Θοδωρής Ψιλόπουλος, ο Πρόεδρος της HOPEgenesis κ. Στέφανος Χανδακάς, η Πρόεδρος της Ομάδας Αιγαίου κ. Ντενίζ Τσιμή καθώς και εκπρόσωποι της Ομάδας Αιγαίου, HOPEgenesis, του Qualco Group και Qualco Foundation.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη στιγμή για το απομακρυσμένο Αγαθονήσι και για τα 6 παιδιά που κατοικούν στο νησί. Είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων με έκταση 13,4 τ.χμ. και μόνο 203 κατοίκους, και τα περασμένα χρόνια σήκωσε το βάρος της προσφυγικής κρίσης καθώς αποτέλεσε πύλη προσφύγων προς την Ελλάδα.

Περί τα 1.000 παιδιά έχουν γεννηθεί με την αρωγή της HOPEgenesis, «μια ιδέα που γεννήθηκε πριν 10 χρόνια με στόχο να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες, αρχικά με γυναικολογικές υπηρεσίες αλλά και με έργα υποδομής, γήπεδα, παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά κέντρα, και το οποίο ελπίζω να συνεχίσουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο κ. Χανδακάς.

Αναφορικά με την αναπαραγωγική υγεία και γονιμότητα στις γυναίκες, εξηγεί: «δυστυχώς, ενώ ως ιατρική κοινότητα έχουμε πετύχει τη μακροβιότητα -η μέση ηλικία, να φανταστείτε, των παιδιών το 2024 είναι 102 ετών- δεν έχουμε καταφέρει να παρατείνουμε τη γονιμότητα της γυναίκας. Άρα η γυναίκα, όσο και αν στρεσσάρεται -και αυτό είναι σημαντικό πρόβλημα που παρατηρούμε-, μπορεί να είναι 45 ετών, υγιής, όμορφη, να αισθάνεται και να φαίνεται 30 χρονών, όμως η γονιμότητα της είναι 45. Γι’ αυτό έχει αρχίσει και κερδίζει πάρα πολύ μεγάλο έδαφος η κατάψυξη ωαρίων ή κοινωνική κατάψυξη, μια πραγματική ιατρική λύση για να μην έχουν άγχος οι γυναίκες. Τώρα όλες οι μεγάλες εταιρείες στην Αμερική, όπως η Google, στις 25χρονες υπαλλήλους που προσλαμβάνουν το παρέχουν δωρεάν ως κομμάτι του πακέτου πρόληψης για να μην βιώνουν το στρες -ασχολήσου με το κομμάτι παιδί όποτε αισθάνεσαι έτοιμη».

Τα υπόλοιπα νησιά, στα οποία ταξίδεψε η HOPEgenesis, είναι οι Αρκιοί, οι Λειψοί, η Πάτμος, το Κουφονήσι και η Σίκινος. Στους Λειψούς και την Πάτμο η HΟPΕgenesis έχει κατασκευάσει και παιδικούς σταθμούς. Είναι στην δεύτερη φάση υποστήριξης της ελληνικής οικογένειας. Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που ετοιμάζει είναι η παράδοση τα επόμενα τρία χρόνια 12 παιδικών σταθμών. Εκτός από αυτούς που έχουν ήδη παραδοθεί συνεχίζει σε άλλα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, όπου και στοχεύει το 2026 να έχει παραδώσει 12 παιδικούς σταθμούς.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: