Αθηνα

Βασιλίσσης Σοφίας 121, 11524
Τηλ.:(+30) 210 6436 258

ΣΥΡΟΣ

Ηρώων Πολυτεχνείου & Παραλία Καρνάγιο
Κτίριο Β, 1ος όροφος (είσοδος από Παραλία) 84 100, Ερμούπολη
Τηλ.:(+30) 22810 77 188

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν oι εργασίες του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα HandlingthedemographicemergencyTheroleofscience, governmentsandcitizens, που διοργάνωσε η HOPEgenesis  σε συνεργασία με  το Economist   και με μεγάλο χορηγό την EurolifeFFH,  στην Αθήνα στις 19 Ιανουαρίoυ.

Στην επιστημονική εκδήλωση συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της ιατρικής καθώς και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, με στόχο μέσα από τον γόνιμο διάλογο μεταξύ ειδικών από ποικίλα πεδία να αναδειχθούν οι διαφορετικές πτυχές του δημογραφικού ζητήματος και μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων να καταρτιστεί ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την αποτελεσματική διαχείριση του δημογραφικού.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ.  Σοφία Ζαχαράκη ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών του συνεδρίου και μέσω της ομιλίας της υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το δημογραφικό, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό τον σκοπό καταρτίζεται action plan, το οποίο θα παραδοθεί στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου.

zaxaraki.jpg

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη υποστήριξης των γυναικών ώστε να νιώθουν πιο ασφαλείς στην αγορά εργασίας και να μπορούν να επιτύχουν την  ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και εργασιακής ζωής.  Σημείωσε πάντως, πως δεν έχει σημασία μόνο η συμμετοχή στην αγορά εργασίας, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικής κουλτούρας.

domna.jpg

Το δημογραφικό αποτελεί ένα οικουμενικό πρόβλημα, το οποίο δεν απασχολεί μόνο  τις ευρωπαϊκές ή τις προηγμένες χώρες του κόσμου, αλλά σχεδόν το σύνολο του πλανήτη, παρότι σε κάποιες χώρες οι γεννήσεις εξακολουθούν να είναι ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο, ήταν το κεντρικό μήνυμα της  Sarah Harper, Διευθύντριας στο Oxford Institute of Population Ageing του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης  κατά την εναρκτήρια ομιλία της στο συνέδριο.

Σύμφωνα με την ειδικό, η υπογεννητικότητα είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με βραχυπρόθεσμες λύσεις, αλλά απαιτεί μακρόπνοο σχεδιασμό και ουσιαστικές παρεμβάσεις που «δεν θα προσπαθούν να πείσουν τις νέες γυναίκες να τεκνοποιήσουν αλλά θα τις στηρίξουν στην πράξη όταν πλέον αποκτούν παιδιά, ενισχύοντας την ισότητα και την ενεργή συμμετοχή του πατέρα, φτιάχνοντας τις κατάλληλες υποδομές για να τις βοηθήσουν να τα μεγαλώσουν».

Την ανάγκη μέτρων ενίσχυσης από την πολιτεία, αλλά και την σημασία της εκπαίδευσης των νέων τόνισε, από την πλευρά του, ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και ιδρυτής της HOPEgenesis, κ. Στέφανος Χανδακάς, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη των ζευγαριών από την Πολιτεία  πρέπει να ξεκινά από το δεύτερο παιδί.

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό, είπε ο κ. Χανδακάς, ενώ σημείωσε ότι το σχέδιο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε τρεις πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας είναι να δοθούν ισχυρά κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες, ο δεύτερος πυλώνας περιλαμβάνει προγράμματα επαναπατρισμού του Ελλήνων που μετανάστευσαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της κρίσης (brain gain) και ο τρίτος πυλώνας αφορά στην εξεύρεση ενός αποτελεσματικού μοντέλου ένταξης των μεταναστών στην ευρωπαϊκή κοινότητα και στην εκάστοτε τοπική κοινωνία, με έναν αρμονικό τρόπο, που δίνει έμφαση κυρίως στην εκπαίδευσή τους.

Σχετικά με το ιατρικό κομμάτι, ο κ. Χανδακάς αναφέρθηκε  στη σημαντική συμβολή της εξωσωματικής γονιμοποίησης, τονίζοντας ότι με αυτή την πρωτοποριακή αλλαγή που έγινε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να δημιουργηθεί η ανθρώπινη ζωή, ξεκίνησε μια νέα πραγματικότητα, μια συνολική αλλαγή της κοινωνίας, στην οποία η ιατρική κοινότητα έχει συμβάλει τα μέγιστα.

«Σήμερα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι με βάση την εξωσωματική, καταρχήν ένα 20% των ζευγαριών που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά, πλέον μπορεί να κάνει. Μπορεί, όμως, να κάνει παιδί και μία γυναίκα μόνη της. Μπορεί να κάνει παιδί ένας άνδρας μόνος του με μία παρένθετη μητέρα. Μπορούν να κάνουν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια, άνδρες ή γυναίκες και σταδιακά βλέπουμε ότι αυτή η ιατρική πρωτοπορία έφερε μια ριζική αλλαγή στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι «το 2050 το 20% των οικογενειών θα αποτελούνται από αυτές της νέας μορφής οικογένειες, όπως τις αποκαλούμε εμείς που ασχολούμαστε με την εξωσωματική, που είναι μονογονεϊκές οικογένειες ανδρών ή γυναικών και ομόφυλα ζευγάρια. Βλέπουμε ουσιαστικά ότι αυτός είναι ο ρόλος της ιατρικής σε αυτή την αλλαγή που συμβαίνει και είναι πέρα από ιατρικός και ριζικά κοινωνικός», υπογράμμισε  ο κ. Χανδακάς.

Ρωτήστε τον Ιατρό

Για ραντεβού καλέστε τώρα στο: